Brick Inside | Breda - Paul Cleuren. Architect
architect, tilburg, breda, goirle, berkel enschot, oisterwijk, den bosch, eindhoven, uitbouw, aanbouw, woonhuis, wat kost een architect, nul op de meter, circulair bouwen, zelf bouwen, duurzaam bouwen, architectuur
16468
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16468,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Brick Inside | Breda

Categorie
Architectuur, Particulier, Verbouw
Over dit project

De woning, gelegen in de wijk Heusdenhout te Breda, is ontworpen in 1968 en valt daarmee nog net binnen de revolutiebouw architectuur. Dit type valt onder de doorzonwoningen met als belangrijkste kenmerk dat de woonkamer aan twee kanten ramen heeft zodat de zon er doorheen kan schijnen. De doorzonwoning is vanuit de traditionele bouwmethodiek ‘breed’ opgezet in vergelijking tot huidige nieuwbouwrijwoningen, die dieper en smaller zijn.

Verliefd geworden op het licht van het huis zorgt voor de nadrukkelijke wens in het nieuwe ontwerp dat de woning licht blijft. Het maakt de ruimtes in huis leefbaar en prettig.

De nadruk van de ingreep ligt op meer leefruimte. De keuken, die nog naar wens is, blijft maar mag uitgebreid worden. Een kookeiland is geïntroduceerd zodat er tijdens het koken een connectie blijft met elkaar en genodigden.

Zodra de temperaturen buiten dalen gaat de houtkachel aan bij thuiskomst en transformeert de bank en relax stoel rond de haard tot de prettigste ruimte in huis. Als de lente aanvangt wordt er buiten geleefd. Vandaar de wens om een sterke verbinding met buiten te genereren.

In het ontwerp zorgt de metselwerk binnenmuur die doorloopt in de buitenmuur voor een vervaging van de binnen en buitengrens, de vloertegels die zijn doorgelegd in de tuin versterken dit effect. De luifel die in metselwerk wordt uitgevoerd zorgt in de zomer voor schaduw op het glas en terras en in de winter voor een droge thuiskomst.

De met chippermortel afgewerkte binnen- en buitengevel laat delen en sporen van de achterliggende gevelsteen zien en zorgt voor een opzienbarende uitstraling. Ingetogen, passend in de omgeving en steeds verrassend bij verschillende lichtinvallen en weersomstandigheden. De chippergevel geeft samen met de in het zicht blijvende stalen constructie de gewenste industriële uitstraling.

De wandarmaturen en verlichting die aan de profielen worden bevestigd zorgen voor de juiste sfeer en accentuering zodra de zon ondergaat en creëren ook in de avonduren het licht waar de liefde voor de woning uit ontstaan is.