Blueberry Extension | Tilburg - Paul Cleuren. Architect
architect, tilburg, breda, goirle, berkel enschot, oisterwijk, den bosch, eindhoven, uitbouw, aanbouw, woonhuis, wat kost een architect, nul op de meter, circulair bouwen, zelf bouwen, duurzaam bouwen, architectuur
16979
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16979,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Blueberry Extension | Tilburg

Categorie
Architectuur, Interieur, Particulier, Verbouw
Over dit project

De twee-onder-een-kapwoning in de Tilburgse uitbreidingswijk de Reeshof is gebouwd met een compacte keuken aan de achterzijde van de woning. De oppervlakte van de keuken is onvoldoende voor een eettafel en het huidige aansluitende terras in de tuin geeft een opgesloten gevoel doordat de garage naast het pand enkele meters doorsteekt. De vraag vanuit de opdrachtgever is een grotere keuken te realiseren waarin geleefd kan worden, een connectie naar de tuin is een pré.

 

Er is gekozen om een aanbouw te creëren ter hoogte van het huidige terras en de garage deel uit te laten maken van de keuken. Hierdoor wordt de huidige garage opgedeeld in een berging en keuken. In de toekomst zal er een nieuwe bescheiden garage naast de woning worden gerealiseerd.

 

De nieuwe leefkeuken bevat twee grote glazen schuifpuien die geopend kunnen worden richting de terrassen. Het ronde raam in de gevel is vanuit de eettafel als een schilderij van de eigen tuin waarin alle seizoenen zich afspelen. Vanuit het kookeiland is er een connectie naar de woonkamer, de eettafel en de twee terrassen. De woonvertrekken creëren dus niet alleen binnen zichtlijnen, maar ook richting het omliggende groen.

 

Door de toepassing van bakstenen gemaakt van bouwafval reduceren we de verspilling van materialen.

 

De aanbouw zal namelijk gebouwd worden van WasteBasedBricks ontwikkeld door StoneCycling, zij maken bakstenen uit puin van gesloopte gebouwen. De baksteen is een mooi voorbeeld van een duurzaam circulair product. De steen wordt zowel binnen als buiten toegepast, doordat er een glanslaag op de baksteen zit versterkt dit het ruimtelijk effect aan de binnenzijde.