Eusebiuskerk | Arnhem - Paul Cleuren. Architect
architect, tilburg, breda, goirle, berkel enschot, oisterwijk, den bosch, eindhoven, uitbouw, aanbouw, woonhuis, wat kost een architect, nul op de meter, circulair bouwen, zelf bouwen, duurzaam bouwen, architectuur
16566
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16566,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Eusebiuskerk | Arnhem

Categorie
Architectuur, Collectief, Herbestemmen, Interieur, Utiliteitsbouw, Verbouw
Over dit project

Door de uitvoering van het nieuwe masterplan komt de Eusebiuskerk op een andere manier in het stedelijk weefsel te liggen. Door het centrum te verdichten op de originele, historische plekken zal de imposante oost-facade, met de lantaarn, niet langer meer in de looprichting liggen. De noord en zuid façades van het transept zullen door de nieuwe entrees een meer prominente rol krijgen. De entrees manifesteren zich aan de Markt, richting de Waal, en naar de historische binnenstad. Het ontwerp van de nieuwe ingangen bouwt voort op de lijnen uit het nieuwe masterplan.

 

De nieuwe entrees vormen een belangrijke spil in de looproute tussen de markt en de binnenstad van Arnhem. De nieuwe opening van 4,2m hoog en 6m breed heeft een uitnodigend karakter, waarmee de attentie van de voorbijganger direct wordt gevangen, tegelijkertijd is het ontwerp ingetogen en passend bij de architectuur van het rijksmonument. Het maakt als vanzelfsprekend deel uit van de bewegingen in de stad. Het grote raam zorgt daarnaast zorgt voor een blik dóór de kerk, ook op momenten dat de kerk voor publiek gesloten is. Zo krijgt men een mooie eerste indruk.

 

De entree is met zorg en respect onder het raam van het transept geplaatst, het is als het ware een interpretatie van een narthex. De nieuwe entrees zijn gemaakt van blauwstaal gezet op een gepolijst betonnen podium. Met zijn natuurlijke zwarte kleur vormt dit materiaal een van de herkenningspunten in het ontwerp. De vloer van de entree is gemaakt van gepolijst beton en voorzien van een belijning dat verwijst naar de netvormige patronen van de gewelven van de kerk. De zijwanden en het plafond zijn gemaakt van blauwstaal. De vanzelfsprekende eenvoud en de intrinsieke schoonheid van de materialen passen bij de statige uitstraling van de Eusebiuskerk, daarnaast zijn ze duurzaam en vandaalbestendig.

 

De Eusebiuskerk is in de loop van de tijd regelmatig getransformeerd. Één van de weinige overeenkomsten van de transformaties zijn de ambachtelijke manier van de transformaties. Deze ‘traditie’ wordt bij dit voorstel voortgezet. Door hedendaagse ambachten als laser techniek en 3D printen toe te passen op gevestigde materialen ontstaat een sterk nieuwe beeld. De nieuwe ambachten omarmen de oude en creëren een gebouw dat nog eeuwen kan meegaan en een belangrijke functie kan blijven houden in de stad Arnhem.