Retraite Noir | Tilburg

Categorie
Architectuur, Particulier, Verbouw
Over dit project

De woning, gebouwd in 1954, is gelegen aan de Leijparkweg 107 te Tilburg en is de hoekwoning van een blok, bestaande uit een vijftal woningen. Met drie opgroeiende kinderen is een wens ontstaan om de begane grond uit te breiden. Op dit moment zit iedere aanwezige op de begane grond in ‘dezelfde’ ruimte. Om rust te creëren is uitbreiding door middel van een extra ruimte gewenst.

 

De uitbouw is een plek geworden waar men zich kan terugtrekken uit het alledaagse, maar met een connectie naar de huidige leefruimte.

 

De beste plek voor deze ‘retraite’ is aan de zijgevel van de woning. Hierdoor ontstaat een prettige goed zongeoriënteerde achtertuin en een versterkte kopgevel.

 

Gezien de wens van de opdrachtgever om de uitbouw in zowel materialisering als in bouwtechniek zo milieuverantwoord te ontwerpen is er voor gekozen om de ‘retraite’ op te trekken in houtskeletbouw met een Shou Sugi Ban afwerking.

 

De speciale Shou Sugi Ban brandtechniek is geïnspireerd door eeuwenoude Japanse tradities.  De oppervlakte wordt ”verbrand” om een verkoolde laag te creëren die weerstand biedt tegen weersinvloeden, insecten en schimmels. De oerkracht van het vuur blijft hierbij zichtbaar in de kleur en textuur van het hout.

 

 

Projectdetails: