Tuinkamer | Tilburg

Categorie
Architectuur, Interieur, Particulier, Verbouw
Over dit project

De jaren dertig rijwoning in de geliefde wijk fatima gaat gemoderniseerd worden. De woning is niet meer volledig in authentieke staat, na de verbouwing de woning als een eenheid gaat werken. De belangrijkste ruimte van het huis is de woonkamer, achter de ensuite-deuren in de voorkamer bevindt zich het eet gedeelte. De bijzonder diepe tuin met oude bomen biedt een kans aan de achterzijde van de woning. De huidige woning heeft namelijk weinig connectie met de tuin. 

 

“Tuinkamer, Spelling (deels) uit 1864: v. (-s), kamer die op den tuin uitziet.” 

 

Door een extra ruimte achter de keuken te plaatsen worden zichtlijnen gecreëerd en ontstaat er een bijzondere tuinkamer. Het gevoel om in het groen te verblijven, zowel in de winter als in de zomer waar de grens tussen binnen en buiten vervaagd. De uitgangspunten voor het ontwerp zijn; licht, Scandinavisch design, minimalisme en duurzaamheid.

 

Door de situering van de tuinkamer ontstaat een patio aan de huidige woonkamer met openslaande deuren. Het geeft een tuin met een nieuwe sfeer en identiteit. Een kleine zithoek in een oase van rust en groen, waar kan worden genoten van flora en fauna. 

 

Door de sterke zichtlijnen voelt de woning royaal aan zonder bijzonder groot te zijn. Er ontstaat door één enkele ingreep een extra stukje tuin en een extra leefruimte.